3 maj 2022
19:00

Bälaryds IK

Referat: Forserums IF - Bälaryds IK

Eder man vid tangenterna satt och kollade på Old Firm i söndags, dvs det klassiska mötet mellan Skottlands två fotbollsstorheter Celtic och Glasgow Rangers. Man fick då veta att dessa möten pågått ända sedan 1888 och matchen i söndags var den 431:a i ordningen. Fantastiska siffror! Trollevi IP i Forserum är definitivt en av de klassiska idrottsplatserna på höglandet och vi i BIK har varit där många gånger och spelat match. Inte bortåt 400 gånger men ändå många gånger och nu var det dags igen för oss att beträda Trollevis gräsmatta. Och detta för första gången på sisådär 4-5 år, klubbarna har legat i olika divisioner och olika serier de senaste åren. Vi mötte FIF i cupen för ett par år sedan men den matchen gick på ”neutral plan” då den spelades på Skogsvallens konstgräs i Nässjö. Den gången fick vi storstryk men nu gick det bättre för oss. Vi tog med oss tre fina, friska poäng hem till Tallåsen genom seger med 0-3 (0-3). En seger som var odiskutabelt rättvis. Vi svarade återigen för en stark, solid laginsats där killarna jobbade bra för varandra och för laget. Framförallt var den första halvleken vass från vår sida och den gladde säkerligen de tillresta supportrarna som slutit upp för att heja fram oss. Ett stort tack till er, ni betyder mycket för oss. Killarna tycker det är skönt att ha er där. Trollevis gräsmatta var aningens förrädisk på så sätt att den var väldigt ojämn och därmed lite chansartad emellanåt men killarna hanterade den bra och bitvis fick vi till ett fint passningsspel. Vi satte dessutom tre vackra mål under första 45 minuterna plus att vi dessutom brände ett par tre riktiga kanonlägen så vår ledning i halvtid får sägas var i underkant.

Vi hade matchen igenom ett bra grepp och det var nära att vi fick en riktig kalasstart på matchen när Mihael Soldan var igenom redan efter ett par minuters spel. Men Soldans sistatouch blev lite hård och han fick bollen lite långt ifrån sig och FIF:s målis lyckades rädda till hörna. Istället kunde vi spräcka målnollan efter ungefär en kvarts spel. Viktor Josefsson slog ett inlägg som Liam Lindstrand tajmade perfekt och med såväl spänst som kraft nickade han distinkt in bollen fram till 0-1. Ett mycket vackert mål. Tio minuter senare var Liam framme igen och oroade men bollen gick tätt utanför stolpen och några minuter efter det svarade Gentijan Preteni för en fin aktion som var nära att resultera i 0-2. Vi lyckades emellertid få dit fler bollar till slut och i halvlekens slutminuter avgjorde vi mer eller mindre matchen med två täta mål. I minut 41 kom 0-2 genom Mihael Soldan. Godiset var dock Perparims Pretenis förarbete till målet då han gjorde en fin aktion längs kortlinjen och sedan spelade in bollen till Soldan som kunde trycka dit den från nära håll. Sannolikt ett av Soldans enklare mål i sin fotbollskarriär. Och i 45:e minuten kom även 0-3 och denna gång var det Soldans tur att stå för ett fint förarbete innan han hittade in med ett inspel till Gentijan Preteni som inte gjorde något misstag. Det var för övrigt ”Gentis” första seriemål i BIK-tröjan. Han har gjort nåt eller ett par mål under försäsongen men i seriesammanhang var detta hans första ”balja”. Förhoppningsvis blir det många fler framöver.

Att säga att matchen var mer eller mindre avgjord inför de avslutande 45 minuterna var väl att ta i. Det kan alltid hända mycket i fotboll. Men hemmalaget förmådde inte skapa mycket farligheter offensivt under första halvlek. Vi var stabila i vår defensiv. Och det blev precis samma sak även under andra halvlek. Vi hade god kontroll på matchen och spelade av matchen på ett bra sätt. Vi hade även bud på fler mål vid ett par tillfällen. De allra flesta trodde nog att Liam Lindstrand rullade in 0-4 i upptakten av andra halvlek efter att vi rullat upp ett fint anfall där bollen gick som på det berömda snöret men målet dömdes bort för offside. Ett beslut som kändes väldigt tveksamt. Och med kvarten kvar hade vi en dubbelchans men där klev hemmamålisen fram och gjorde en fin aktion när han först räddade Liams avslut och sen även lyckades rädda Albin Tagessons försök när han höll sig framme på returen. Men i det stora hela så var andra halvlek lite mer chansfattig än den första. Vi höll i spelet på ett bra och stabilt sätt och vår målis Alexander Josefsson hade på det stora hela en relativt lugn kväll. Men det ska sägas att hemmalaget rullade upp en del fina anfall emellanåt men vi försvarade oss som sagt på ett bra sätt där hela laget hjälptes åt. Det är gott att konstatera att vi har fått en bra start på seriespelet med två inledande segrar. Lite extra kul är att vi under dessa två matcher gjort åtta mål framåt genom åtta olika målskyttar. Det vittnar om att vi har ett starkt kollektiv där många är med och bidrar och det kommer vi ha god nytta av framöver. Segern innebar dessutom att vi gick upp i serieledning. Förvisso i en något haltande tabell och det är ju väldigt tidigt in på serien än, men ändå! Långt ifrån alla som har ynnesten att få lägga sig på kvällen och somna som serieledare men det kunde vi göra denna gång.

Äras den som äras bör heter det ju, och återigen lyfter vi på hatten för hela laget efter en stark kollektiv insats. Det var återigen många som gjorde en stark insats men precis som alltid finns det bara tre som kan få dobbar och det blev dessa:
3: Adam Swärd
2: Hugo Jarl
1: Mihael Soldan

Härnäst väntar hemmapremiär för oss då Ekenässjöns IF kommer på besök till Tallåsen på tisdag kväll. Då är det åter 0-0 och nya poäng att spela om.